Add some more info about this item...

Духовите на театарот се разбудија. Понеделник, вечерна проба. Одеднаш воздухот на сцената се разбранува. Духовите на театарот се разбудија. Понеделник, вечерна проба. Одеднаш воздухот на сцената се разбранува.

Add some more info about this item...

Претставата „Буре барут“, во режија на Нина Николиќ, по истоимената драма на Дејан Дуковски, денеска, 25 години по праизведбата на драмата, сѐ уште зборува за актуелни теми присутни во секојдневието на луѓето што живеат на „овие простори“.

БЕЛГРАДСКА ТРИЛОГИЈА

Add some more info about this item...

„Белградска трилогија“ – претстава за причините за напуштање на сопствената држава, но и за реалноста со која се соочува човек надвор од неа.

РАЗГОВОРИ ВО 4 ОЧИ

Add some info about this item

Главниот лик во приказната, Ана Бергман, се соочува сопствените избори и одлуки, со последиците од животот во мачниот брак, исполнет со тешкотии, со насилство, со чувство на вина и патење. Така, сликата на една традиционална заедница, претставува и соочување со сопствената историја, минатото и идентитетот.

КОЈ ПУКАШЕ НА 21ви?

Add some info about this item

Секоја култура има свои доминатни историски настани, кои самите по себе се толку драматични, што театарот ги зема така готови и може да ги искористи за основен материјал за градење на фабулата. Еден од тие големи, клучни историски настани е револуцијата во Романија, 1989-та – што е земен како главна тематика на драмата Mad Forest на британската авторка Керил Черчил.

Add some info about this item

Претставата поставува круцијални прашања за љубовта, времето, животот и смртта. Рул во оваа приказна многу лесно не води низ спиралниот пат на бескрајно преплетување на нашите животи, нашите сеќавања и љубвта која ниту една смрт не може да ја убие. 

ПЕЛИКАН

Add some more info about this item...

СЕКС, ЛАГИ И ДИВИ ГУСКИ

Add some more info about this item...

Фокусот на претставата е дека изговореното (неверство, навреда, откриената лага итн.) не можат да се избришат и заборават. Најголем дел од нештата кои што имале какво и да било влијание врз нашата емотивна интелегенција (без разлика дали предизвикале среќа или тага) не можат да се поништата на ниту еден начин и влијаат на односот со и кон човекот кој ни ги направил.

ПИНОКИО И ЦРВЕНКАПА

Add some more info about this item...

ТРЕПЕРЕЊЕ

Add some more info about this item...

Треперење ја раскажува една од најубавите женски документарни приказни од светот на театарот преку што публиката гледа голем број за неа непознати настани од животот на Чехов и од времето кога тој творел.

ЛУДИ ЗА ЉУБОВ

Add some more info about this item...

НЕВЕРСТВО

Add some more info about this item...

ЗАСПАНИ

Add some more info about this item...

Please reload